Radno vrijeme 07-15h; +382 50 684 445; 50 470 272; 50 472 135; opstinamojkovac@t-com.me       

Dobrodošli u Opštinu Mojkovac!

Aktuelnosti

Javna rasprava o tekstu Nacrta Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, načinu zbrinjavanja i kontrole razmnožavanja kućnih ljubima

26 February 2024

Javnu raspravu o Nacrtu Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima , načinu zbrinjavanja i kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca sprovešće Sekretarijat za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Opštine mojkovac, u periodu od 27.02.2024. godine do 12.03.2024. godine

Pročitaj više

OBAVJEŠTENJE

05 February 2024

Ministarstvo prostornog planiranja , urbanizma i državne imovine je pripremilo Nacrt Prostornog plana Crne Gore i Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu i organizovalo javnu raspravu u trajanju od 3 mjeseca, počev od 29.01.2024. do 29.04.2024.g.

Pročitaj više

KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENjE ARHITEKTONSKE REINTERPRETACIJE STAROG UTVRĐENjA I RUDARSKOG NASELjA BRSKOVO

02 February 2024

Opština Mojkovac – Služba predsjednika, glavni gradski arhitekta  raspisala je međunarodni konkurs za Idejno rješenje arhitektonske reinterpretacije starog utvrđenja i rudarskog naselja u Brskovu ,Mojkovcu

Pročitaj više

JAVNI POZIV NEZAPOSLENIM LICIMA ZA LICENCIRANU OBUKU ZA TURISTIČKE VODIČE

24 January 2024

Privredna komora Crne Gore u saradnji sa partnerima: Privredna komora Kosova, NVO ETRI i Regionalni biznis centar Berane sprovodi prekogranični projekat “Vještine za održivo zapošljavanje u prekograničnom regionu Crne Gore i Republike Kosovo – Bez granica! (NO BORDERS)”.

Preuzmi tekst dokumenta

Pročitaj više

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

27 December 2023

Uprava za statistiku obavještava javnost da se prikupljanje podataka za potrebe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova završava 28. decembra.

Pročitaj više

ODLUKA O RASPODJELI SREDSTAVA ZA PODRŠKU ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU

26 December 2023

Na osnovu člana  21, 22 i 23 Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu („Sl list Crne Gore – opštinski propisi“, broj 50/23) i Rješenja predsjednika Opštine Mojkovac o imenovanju Komisije za raspodjelu sredstava za podršku ženskom preduzetništvu broj 01-018/23-2379 od 08.11.2023. godine, Komisija za raspodjelu sredstava ženskom preduzetništvu, na sjednici održanoj dana 26.12.2023. godine, donijela je:

Pročitaj više

XIII SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE MOJKOVAC

25 December 2023
Sjednica će se održati  dana 29. decembra 2023. godine, sa početkom u 10h u  Multimedijalnoj sali administrativne zgrade opštine Mojkovac.
 
Pročitaj više

PROGRAM OBUKE MLADIH KOD POSLODAVCA OPŠTINA MOJKOVAC

22 December 2023

Opština Mojkovac i Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), objavljuju javni poziv za prijavu mladih svršenih srednjoškolaca i visokoškolaca, starosti od 18 – 30 godina, iz Mojkovca, za učešće u programu sticanja profesionalnih znanja i vještina u oblasti njihovog poslovanja.

Pročitaj više

Objave za javnost

МОЈКОВАЦ У НОВИНСКИМ НАСЛОВИМА

 

ОБЈАВЕ

 

 

   

01.06.2022.
Потписани уговори са НВО из Мојковца, Колашина и Пљеваља у оквиру ReLOaD2 програма

 
PV COLLECTIVE 1  20220601 101627  20220601 101322 20220601 101427  20220601 101627  

Уговори у вриједности од 45.000 еура за пројекте невладиних организација из кластера Тара који чине општине Пљевља, Мојковац и Колашин потписани су данас, чиме званично почињу њихове активности у оквиру ReLOaD2 иницијативе.

Након јавног конкурса који је био отворен од 22. фебруара до 23. марта ове године, комисија је одабрала пет најбољих идеја, у складу с циљевима Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – ReLOaD2, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП у сарадњи с петнаест општина у Црној Гори:

‘Удружени-оснажени’ невладине организације Удружење економиста Мојковац подразумијева обуке о пословним компетенцијама из различитих области, како би послодавци у Мојковцу сазнали како могу унаприједити пословање, а незапослени добили вјештине које ће им помоћи да пронађу запослење.

'Млади као чувари културног насљеђа Мојковца' , пројекат Удружења за креативно дјеловање младих Весна валоризује културну понуду у Мојковцу истовремено чувајући традицију и обичаје руралних крајева.

НВО Чаробни прсти кроз пројекат 'Умјетнички активизам за одрживе заједнице' подиже свијест грађана Пљеваља о личној одговорности у очувању околине, а нарочито младих грађана кроз акције рециклирања отпада у нове предмете умјетничке и употребне вриједности.

‘Развој пчеларства на руралном подручју општине Колашин’ који спроводи колашинско Удружење пчелара настоји да подстакне што већи број младих људи да се бави пчеларством представљајући им могућности зараде од пчеларства у својој општини.

НВУ Живио живот – Вива Вита, чији ће пројекат ‘Љековито биље – Моја шанса’ користити потенцијал Пљеваља за одрживу експлоатацију љековитог биља, оспособиће незапослене грађанке Пљеваља да покрену своје бизнисе на бази комерцијалног коришћења љекобиља.

Након свечаног потписивања уговора у просторијама Општине Пљевља, ReLOaD2 пројектни тим (Џенана Шћекић, Тамара Чиргић и Зерина Ћатовић) одржао је радионицу с детаљним упутствима за имплементацију пројеката.

 У име Општине Мојковац присуствовале су Бојана Ровчанин и Марија Вујичић.

ReLOaD2, наставак регионалног пројекта који је већ донио корист за више од 5000 грађана широм Црне Горе, ради на омогућавању боље сарадње локалних самоуправа и невладиних организација, успостављању конкретних партнерстава и примјени пројектно оријентисаног приступа додјели средстава НВО. ReLOaD2 такође подстиче учешће младих, подржава спровођење омладинских иницијатива и настоји да унаприједи економски положај младих на Западном Балкану.

Остале кластере ReLOaD2 програма чине:

Coastal Mates– општине Будва, Херцег Нови, Котор и Тиват,

Заједно за сјевер – општине Андријевица и Беране,

Заједно Никшић и Плужине – општине Никшић и Плужине,

Средишњи регион – Главни град Подгорица, Пријестоница Цетиње, општина у оквиру Главног града Подгорица – Голубовци и Општина Даниловград. 

 
   

05.04.2022.
Predstavljen projekat za povećanje zaposlenosti u Kolašinu i Mojkovcu  

 
4photo 2022 04 05 13 23 02  1photo 2022 04 05 13 23 0  3photo 2022 04 05 13 23 02 2    

Konferencija povodom predstavljanja projekta “Povećanje zaposlenosti u Kolašinu i Mojkovcu kroz obuku na radnom mjestu i otvaranje radnih mjesta” održana je danas u Mojkovcu.

Ovaj projekat ima za cilj da obezbijedi podršku poslodavcima u dvije partnerske opštine za obuku na radnom mjestu i kreiranje novih radnih mjesta kroz grant šeme, podstakne unapređenje znanja, vještina i kompetencija nezaposlenih odraslih lica za zapošljivost, mobilnost na tržištu rada i konkurentnost u Kolašinu i Mojkovcu, kao i da promoviše aktivne mjere tržišta rada i podstakne bolju saradnju sa privatnim privrednim subjektima kroz prenos naučenih lekcija i dalji razvoj politike zapošljavanja.

Govoreći o važnosti projekta, predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić naglasio je, da je projekat izuzetno značajan za Opštinu Mojkovac jer predstavlja jedan dio odgovora na možda i najveci izazov sa kojim se kao lokalna uprava susreću , a to je kako podstaći otvaranje održivih radnih mjesta .

„Vaš trud da održite svoje biznise u vremenu u kom je vaše poslovanje dodatno otežano i pandemijom i globalnim tokovima koji utiču na našu ekonomiju , jako nam je značajan a interesovanje koje ste iskazali današnjim prisustvom ukazuje da ćemo, vjerujući u partnerski odnos, zajednički nastaviti da unapređujemo našu lokalnu zajednicu u cjelini“, rekao je Delić okupljenima.

Ovaj događaj bio je i prilika da se pored Projekta, predstavi i Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za povećanje zaposlenosti u Kolašinu i Mojkovcu koji je objavljen 01. aprila 2022. godine i trajaće do 15. aprila (do 14h).

Savjetnica za razvoj, implementaciju, i izvještavanje projekata, Milica Ristić navela je da je implementacija projekta započela u novembru mjesecu 2021. godine i da se sada ulazi u realizaciju glavnih aktivnosti. Za poslodavce sa teritorije opštine Mojkovac kroz projekat je obezbijeđeno 100.000,00 €. Nakon ovog poziva biće raspisan i javni poziv za nezaposlena lica sa evidencije ZZZCG (filijala Mojkovac) sa kojma će poslodavci koji dobiju bespovratna sredstva sklopiti ugovore.Ona je pojasnila uslove Poziva i kriterijume prihvatljivosti za poslodavce koji su registrovani u Mojkovcu ili koji poslovnu djelatnost obavljaju na teritoriji te opštine.     

 
   
 28.03.2022.
Делић: Локална самоуправа ће интезивирати сарадњу са ски-центром „Жарски“
 
Бјеласица 2                            Бјеласица                               Бјеласица 1  

На иницијативу руководиоца канцаларије ски-центра „Жарски“ који је у склопу Скијалишта Црне Горе, Љубомира Вукадиновића, предсједник Општине Мојковац Веско Делић са својим сарадницима, потпредсједником Општине Иваном Ашанином и шефом кабинета Александром Мрдаком, посјетио је локалитет будућег ски-центра „Жарски“.
Нова локална самоуправа увјерила се у туристички потенцијал који има прије свега планина Бјеласица, а самим тим и Мојковац.
Они су обишли планинске врхове Ивково поље, Турјак, гдје су сагледали могућност спајања скијалишта Цмиљача са Жарксим, што је актуелно за развој ски центра.
Жичара на Турјак повезала би  „Жарски“ и „Цмиљачу“ , што би за крајњи циљ имало да се комплетира  цјелина као што је случај са колашинским скијалиштима 1600 и 1450 које су спојене жичаром К7.
„На тај начин отворили бисмо велики број ски стаза, односно добили бисмо преко 25 километара стазе“, казао је Вукадиновић.
Посјета је настављена у правцу Жарске косе и Бјелогривца гдје је осмотрена околина.
„Морамо размишљати и у правцу повезивања Врагодоа преко Сватовског гробља у правцу Троглаве и скијалишта 1600 Колашин. Направило би се најбоље скијалиште не само у региону, него и у Европи зато што је Бјеласица упадна планина, има велики број сунчаних дана и да има одређене задовољајуће висинске разлике“, истиче Вукадиновић.
Он је подсјетио да је захваљујући скијашком клубу Бјелогривац који је свих година реализовао програм Школе скијања у Колашину, радио на идеји о ски центру на територији општине Мојковац.
 „Сматрам да клуб мора бити у саставу ски центра Жарски јер ће кроз школу и такмичења наставити да развија скијашки спорт у Мојковцу“, истиче он.
Делић је казао да ће локална самоуправа интезивирати сарадњу са ски-центром „Жарски“, јер је то пројекат од кога ће сви имати користи.
„Када све ово буде умрежено и када буде завршено биће ово велики пројекат. Он ће донијети много и Мојковцу и уопште сјеверу. Црна Гора се полако претвара у зимски центар на Балкану и радује ме што ће Мојковчани имати вишеструку корист од тога“, истакао је Делић.

Чланак објављен у дневном листу "Вијести"
https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/597152/delic-inteziviracemo-saradnju-sa-ski-centrom-zarski-koji-ce-donijeti-mnogo-mojkovcu-i-sjeveru-uopste

 
   
04.03.2022.
Делић за „Вијести“: Разбацивања новца грађана више неће бити
 
Веско Делић 4.3.22  

Уговори о привременим и повременим пословима раскинути су са 15 ангажованих у мојковачкој локалној управи.

Како је “Вијестима” казао предсједник Општине Веско Делић, дио тих уговора односио се на ангажовање “подршке у контроли спровођења заштите становништва од заразних болести, то јест ковид редара”. Други дио уговора, каже он, односио се на Рециклажни центар, који још не функционише.

”Јако је битно да појасним да није било потребе за даљим ангажавањем радника на тим позицијама, нарочито у Рециклажном центру. Тај центар је још нефункционалан и не постоје радна мјеста која су ‘запослени’ наводно покривали”, тврди предсједник Општине Мојковац.

Он је навео да је мали број преосталих уговора о привременим и повремним пословима у мојковачкој локалној управи. Ријеч је, објашњава, о угворима са онима “који редовно обављају своје радне задатке и који својим радом доприносе квалитетнијем функционисању локалне самоуправе”.

”Као што сам више пута до сада рекао, циљ нове локалне власти је да се што више унаприједи и побољша квалитет функционисања локалне самоуправе. Желимо да покажемо добру праксу и рационални однос према димензионирању локалне администрације како би стање било одрживо. Не смијемо и нећемо дозволити беспотребно и непродуктивно бацање новца грађана. Међутим, с друге стране, раскинућемо са лошом и погубном праксом нагомилавања радника у локалној администрацији, јер само јака и функционална општина гарант је ефикасног задовољења потреба локалног становништва”, објашњава Делић.

Према његовим ријечима, за сада у локалној администрацији нема дефицитарног кадра. Међутим, објашњава Делић, “кад крене реализација зацртаних пројеката, уколико буде потребно, размишљаће се о ангажовању стручних људи”.

Он суграђанима обећава “квалитетније услуге општинске управе и већу одговорност, транспарентност и ефикасност”.

У мојковачкој локалној самопуправи је 107 запослених, а за њихове бруто зарде ове године планирано је да буде потрошено скоро 940.000 еура. Према одлуци о буџету за 2022. годину, за уговоре о дјелу планирано је 13.200 еура.

 
   
22.02.2022.
Делић: Манифестацијом “Црна Гора у ритму Европе“ млади ће на најбољи начин представити Мојковац
 
Delic lijevo i Makevic desno          Potpisivanje 3 640x481  

Представници манифестације „Црна Гора у ритму Европе“ и Општине Мојковац потписивањем новог уговора наставили су заједничку сарадњу, којом се омогућава дјеци из мојковачких основних и средњих школа и младима да учествују на престижном музичком такмичењу.

Предсједник Веско Делић угостио је директора програма Давида Макевића и истакао да је са задовољством прихватио партнерство у овом пројекту.

„Ово је само један у низу пројеката који за циљ имају обогаћивање културног и забавног живота младих у нашој општини. Увјерен сам да ће кроз овај вид музичке манифестације наши млади имати могућност да се упознају са различитим културама и усавршавају музичке вјештине“, казао је Делић.

Он је истакао да ће овај пројекат пружити шансу младима од 12 до 21 године да покажу свој таленат али и да на најбољи начин представе Мојковац.

Директор програма Давид Макевић истакао је, да је са данашњим даном Општина Мојковац петнаеста општина која се укључује у пројекат „Црна Гора у ритму Европе“.

„Драго ми је што се и овога пута пројекат препознао у мојковачкој локалној самоуправи и што нови људи на челу ове Општине имају могућност да подрже овакве ствари. Наш циљ је да подстичемо и развијамо младе таленте и да имамо добру комуникацију са локалним самоуправама“, рекао је Макевић.

Он је подсјетио да је пројекат „Црна Гора у ритму Европе“ један од водећих у региону.

„Ми се реализујемо и БиХ, Србији, Црној Гори и у другим земљама Европе које за циљ имају препознавање младих талената“. Од почетка имамо добру сарадњу са црногорским локалним самоуправама. Овом приликом позивам све заинтересоване да се прикључе. Такође, напомињем да ће једна од амбасада Европе, Израела или Аустралије бити додијељена самој локалној самоуправи Мојковац“, закључио је Макевић.

Подсјећања ради пројекат „Црна Гора у ритму Европе“ реализује се од 2016. године у Црној Гори.

Аудиција ће се одржати у сриједу, 2.3.2022. године у Центру за културу „Ненад Ракочевић“ – Мојковац, са почетком у 19 часова.

Право учешћа имају пјевачи и плесачи ид 12 до 21 године.

Начин пријаве:

За пјевање је неопходно послати свој видео извођења пјесме до једног минута. За плес послати име, презиме и град на Инстаграм страници @ritamevrope или путем вајбера на +381606555013.

 
   
11.02.2022.
Делић: Рудник ће дати нови живот Мојковцу
 
Веско Делић фото  

Нова радна мјеста су услов да млади остану у Мојковцу, а нови рудник цинка, олова и бакра ће дати нови живот граду, казао је предсједник те Општине Веско Делић, у емисији "Линк" на Радију Црне Горе.

Он је разговарао са једним од власника компаније  Tara Resources која намјерава да покрене нови рудник у Мојковцу и упознао се са њховом визијом развоја рудника.
"Надам се да ћемо за годину и по до двије, поново отворити рудник у Мојковцу. Чекају се просторни планови Владе, па је сада терет на Влади на не на компанији", рекао је Делић.
Како је казао, није тачно да је отварање рудника у супротности са развојем туризма и изградњом скијалишта Жарски.
"Са скијалишта Жарски, од дијела Бјеласице, се не може видјети површински коп рудника", нагласио је Делић. "Количина новца од рудника који ће се улити у Мојковац је вишеструко значајнија него само скијалиште, али једно без другога не би ваљало да иде. Волио бих да нађемо неки баланс", рекао је Делић.
Када је ријеч о пројекту скијалишта Жарски, он је у поодмаклој фази. "Путеви су доста изграђени, а на самом скијалишту су урађена већина стубова потребних за жичару", рекао је Делић и додао да ће тешко сви радови бити завршени до краја године. Мојковац има туристичког потенцијала, али, како је рекао, недостају хотели који ће да подигну ниво угоститељства.

 Линк: http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/351462/rudnik-ce-dati-novi-zivot-mojkovcu.html

 

 

 

 

 

 

 

0

Površina

0

Stanovnika

0

Nadmorska visina

0

turisti/ostvarena noćenja

© 2024 Bild studio