NaslovnaLokalna upravaAktuelnoO graduTurizamFotoVi pitateKontaktDownload
Tara

Tara je najduža crnogorska rijeka (oko 150 km) koja od Feratova Polja do Donje Dobrilovine teče kroz teritoriju opštine Mojkovac. Dolina Tare duboko je usječena među planinama, naročito u donjem dijelu njenog toka. U gornjem dijelu, do Bistrice, dolina je duboka, strmih strana, široka i prohodna. Idući od Kolašina smjenjuju se pitoma proširenja sa blažim padinama na kojima su njive, voćnjaci, gajevi, livade i kuće domicilnog stanovništva.

 

Najveći dio teritorije opštine Mojkovac pripada upravo slivu rijeke Tare, a manji dio slivu rijeke Lepešnice. Desne pritoke ovog dijela Tare su Bjelojevićka rijeka i Rudnica. Bjelojevićka rijeka izvire na Bjelasici (1.435 m), protiče kroz istoimeno selo, a uliva se u Taru kod Podbišća na 830 m.n.v. Rudnica nastaje od više izvora podno Žarskog katuna i poslije toka kroz rudarski kraj Brskovo uliva se u Taru na 800 m.n.v. Lijeve, mojkovačke, pritoke Tare su Štitarička rijeka i Bistrica. Štitarička rijeka izvire u Provaliji ispod Sinjajevine i poslije toka u dužini od 13,5 km, kroz istoimeno selo, uliva se u rijeku Taru na nadmorskoj visini od 931 m.

 

tara1

 

Oko petnaest kilometara nizvodno od Mojkovca u Taru se ulijeva rijeka Bistrica. Upravo od ovog tjesnaca ispod Crnih Poda, na sudaru Sinjajevine i Prošćenske planine, počinje veličanstveni kanjon rijeke Tare, dug oko 78 km i dubok od 900 do 1300 metara. Na stranama kanjona ređaju se litice i kamenite padine prošarane borovima samotnjacima, listopadnim omarima pa i bujnim listopadnim i četinarskim šumama. U liticama ovog kanjona registrovano je oko 300 grla plemenite divljači – divokoza.


U kanjonskoj dolini rijeke Tare, između Bistrice i Dobrilovine, na visini od 950 metara nalazi se prašuma crnog bora – Crna Poda. Ovaj kompleks borove šume zahvata površinu od 20ha, a prosječna starost borova u njoj, koji dostižu visinu i do 45m, iznosi 400 godina. Ukupna količina drvne mase u Crnim Podima iznosi 1.465,57 m3. Ispod ove prašume nalazi se tjesnac Đavolje Lazi, gdje se tok Tare sužava na svega 2-3 metra.


Kanjon Tare je sastavni dio NP ''Durmitor'' koji je upisan u Svjetsku prirodnu i kulturnu baštinu UNESKO-a. Uska kanjonska dolina Tare koja pripada opštini Mojkovac, prašuma Crna Poda i Zabojsko jezero na Sinjajevini čine sastavni dio ovog Nacinalnog parka.


 

izbori

 

 

izborna

jrsp

1112

a

1113

1114

1115

Aktuelno

19.04.2018.

KONKURS za sufinansiranje programa rada sportskih klubova za 2018. godinu.

 

18.04.2018.

JAVNI POZIV NVO ZA PREDLAGANJE PREDSTAVNIKA NVO U SAVJETU ZA SARADNJU NVO I LOKALNE SAMOUPRAVE


01.03.2018.

Javna rasprava Nacrta odluke o budžetu Opštine Mojkovac za 2018.

06.02.2018.

Predsjednik Opštine Mojkovac, g-din Ranko Mišnić, sa saradnicima ugostio je direktora OŠ "Aleksa Đilas Bećo" povodom dobijanja prestižne državne nagrade "OKTOIH".

Detaljnije-preuzmite objavu

___________________

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. obezbijeđena finansijska sredstva za realizaciju projekta na teritoriji Opštine Mojkovac - lokalitet Brskovo.

Opširnije preuzmite fajl : Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018.

ili posjetite sajt: http://www.mku.gov.me/ministarstvo

___________________


OBAVJEŠTENJE

JAVNA RASPRAVA

1. Nacrt Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta

2. Nacrt odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte

3. Obavještenje-tekst

___________________

 

react_2016

Ko je onlajn

Imamo 148 gostiju na mreži