+382 50 472 135-centrala; +382 50 470 272-kabinet; opstinamojkovac@t-com.me; Facebook      

PREMIJER U RADNOJ POSJETI OPŠTINI MOJKOVAC

 

Predsjednik Vlade Crne Gore, g-din Igor Lukšić, boravio je u utorak, 12.07.2011. godine u radnoj posjeti Opštini Mojkovac.

 

Osim radnog, posjeta je imala i svečani karakter jer je tom prilikom ozvaničen završetak radova na sanaciji i rekultivaciji Jalovišta rudnika olova i cinka "Brskovo".

 

Predsjednik Vlade je u svom obraćanju izrazio nadu da će sanacija ovog, za Crnu Goru najznačajnijeg projekta, vrijednog 10,6 miliona eura, predstavljati dodatni podstrek razvoju Opštine Mojkovac.

"Nadam se da će bolji uslovi života građana Mojkovca, smanjen rizik ugrožavanja životne sredine, otklonjena mogućnost zagađenja Tare, koji smo postigli sanacijom Jalovišta, biti praćeni valorizacijom ovog područja u turističke i sportsko-rekreativne svrhe. Sanacija Jalovišta je s toga u ovoj fazi samo "prolazna tačka", jer je neophodno nastaviti sa realizacijom urbanističko-planskih pretpostavki kako bi nastavili podršku gradu Mojkovcu i kako bi nastavili projekat punog zaokruženja ovog prostora sa onim što on čini za cjelovitost grada Mojkovca", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer je osim toga istakao da realizacijom ovog projekta Mojkovac praktično postaje jedno od prvih mjesta u Crnoj Gori koje dobija i kvalitetan sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

 

VD predsjednik Opštine Mojkovac, g-din Radojica Vlaović, u svom obraćanju istakao je da je "završetak ove kapitalne investicije Vlade Crne Gore potvrda da je ovo nova era za Crnu Goru i Mojkovc u Crnoj Gori.  Dosadašnja crna tačka uskoro će biti zelena oaza i buduća biznis zona".  U svom obraćanju podsjetio nas je na 2003. godinu kada su započele aktivnosti na sanaciji i rekultivaciji Jalovišta, te na izvođače, "Cijevnu komerc" iz Podgorice, "Jubriv" iz Kotora,  "Bemax" iz Podgorice i  "Vodni zdroe" iz Praga, kao i na to da se Direkcija janih radova starala o realizaciji projekta. Podsjetio nas je da su za sanaciju Jalovišta utrošena sredtsva od 10.6 miliona eura, od čega je Vlada CG kroz Kapitalne investicije učestvovala 8,5 miliona eura, Vlada Češke Republike 910 000 eura, a Vlada Holandije 1.190,000 eura u okviru Programa sanacije regionalnih crnih ekoloških tačaka u zemljama Zapadnog Balkana.

 

Predsjednik je u svom izlaganju takođe apostrofirao da je Mojkovac jedan od rijetkih gradova koji je na adekvatan način riješio problem prečišćavanja otpadnih voda.

Svoje obraćanje, predsjenik je zaključio riječima da "današnja svečanost u prisustvu državnog vrha Crne Gore, a uoči Dana državnosti Crne Gore, obavezuje rukovodstvo i organe naše opštine, da realizacijom započetih, spremnih i novih projekata, u kojima će opština biti aktivni učesnik, zaustavimo ekonomsku stagnaciju grada, izražen odliv mozgova i vratimo Mojkovac na mejsto koje zaslužuje".

 

 

 

_______________________________________________________________________________________

© 2021 Bild studio